Persoane Contact

Producători

 

Newsletter

Cum sa alegi ukulele

Cum sa alegi ukulele

Ukulele este un instrument muzical inventat in secolul XIX-lea in Hawaii.

Este o adaptare a cavaquinho-ului, răspândit de imigranții portughezi in insulele Hawaii, Tahiti și insula Paștelui.

Ukulelele au de obicei doar patru corzi acordate in cvarta și o lungime totala, in funcție de tip, intre 53 și 76 de cm.

Tipuri de ukulele:

Ukulele sopran sau standard ( scala 33cm / 13” ) acordaj:  g,C,E,A sau a,D,F#, B - este ideal pentru persoanele cu degete subțiri si copii. Ukulelele sopran oferă un sunet tipic de ukulele, înalt și subțire.

Ukulele concert ( scala 38 cm / 15” ) acordaj: g,C,E,A  - este dedicat tuturor muzicienilor indiferent de vârstă. Ukulelele concert oferă un sunet puternic și plin.

Ukulele tenor ( scala 43 cm / 17” ) acordaj: g,C,E,A sau d,G,B,E - este ideal pentru persoanele cu degete groase. Ukulelele tenor oferă un sunet larg, puternic și precis.

Ukulele bariton ( scala 48 cm / 19” ) acordaj: d,G,B,E - este ideal chitaristilor care vor sa faca o tranzitie rapida de la instrumentul lor la ukulele. Ukulelele bariton ofera un sunet adanc si profund.

La achiziționarea ukulelelor, aveți posibilitatea sa alegeți intre ukulele acustice si ukulele electro-acustice. Avantajul celor electro-acustice, este ca aveți posibilitatea sa conectați instrumentul la un amplificator sau la un mixer pentru reprezentații live.

In general corpurile ukulelelor de calitate superioara ( mai scumpe ) sunt realizate din lemn masiv in timp ce modelele mai accesibile sunt fabricate din lemn laminat dar se pot intâlni și ukulele ( cu preț mediu ) cu spate și laterale din laminat și topul ( care este partea cea mai rezonanta a instrumentului ) fabricat din lemn masiv.

Desi nu sunt la fel de rezonante ca ukulele din lemn masiv, cele fabricate din laminat sunt mai rezistente si mai putin predispuse la fisurare, fenomen care poate aparea la schimbarea brusca de mediu. Ukulelele din lemn masiv tind sa “ imbatranesca “ cu varsta si sa capete un sunet mult mai cald si o rezonanta si mai puternica  spre deosebire de cele din laminat care vor suna la fel in toata existenta lor.

Cele mai folosite esențe de lemn la construirea ukulelelor sunt:

Koa - cea mai populara esenta de lemn folosita la construirea ukulelelor ofera instrumentului un ton echilibrat si dulce.

Mahon - este mai greu de generalizat un ton specific, din cauza originii diverse dar in genaral confera instrumentului un ton mai intunecat si cald.

Molid - foarte popular in ultimii ani, ofera instrumentului un ton puternic si echilibrat.

Cedru - este o esența de lemn moale si destul de fragila dar ofera ukulelelor un sunet rotund si echilibrat, de aceea este mai degraba intalnit la modele de ukulele tenor si bariton.

Artarul - este un lemn cu densitate mare, ce confera instrumentului un sunet puternic si precis.

De asemenea veti putea intalni si ukulele fabricate din alte esente de lemn  inclusiv: nato, fag, cires, bubinga, mango, sapele, wenge, pao ferro si chiar din plastic.

Acordajul ukulelelor:

Acordajul standard pentru ukulelele sopran, concert si tenor este : g, C, E, A ( de sus in jos ) dar se mai pot intalnii si alte acordaje cum ar fi : a,D,F#,B  ( care “ indulceste” cumva tonul instrumentului ) si acordajul canadian : a, D, F#, B

Ukulelele bariton se acordeaza intotdeauna: d, G, B, E.

Retineti faptul ca, din cauza materialului din care sunt fabricate corzile ukulelelor ( nylon ) ele necesita un acordaj mai indelungat la inceput ( pana coarda ajunge, la un maxim de intindere ) .

Accesorii pentru ukulele:

Trebuie sa luati in considerare atunci cand doriti achizitionarea unui instrument ukulele si urmatoarele accesorii neaparat necesare:

O husa cu care sa transportati instrumentul si care sa va protejeze investitia.

Un acordor ( tuner ) care sa va usureze procesul de acordare a instrumentului.

Un set de corzi de rezerva  ( avand in vedere faptul ca durata de “ viata “ a corzilor este mica - maxim 3 luni -  dupa care isi pierd din ton si sunt din ce in ce mai greu de acordat ).

Pene care pot fi din materiale diferite : nylon, celuloid sau chiar din pasla.

Vezi aici toate modelele de ukulele la preturi avantajoase.

Nu sunt produse in aceasta categorie

a fost adaugat in liste de dorinte

Continua cumparaturile Lista de dorinte