Newsletter

Cum sa-ti alegi instrumentul

Cum sa-ti alegi instrumentul
 • Cum sa alegi o chitara electrica Cum sa alegi o chitara electrica

  Chitara electrica a fost inventata in jurul anului 1931 si a fost adoptata ( mai mult ca o necesitate ) de catre chitaristii de jazz, din big band-urile acelor vremuri, care doreau sa se faca remarcati si auziti de publicul larg. Printre sustinatorii timpurii ai chitarii electrice se numara Les Paul, Charlie Christian si T-Bone Walker. In anii urmatori popularitatea chitarei electrice a evoluat foarte mult si a servit ca o componenta majora in dezvoltarea muzicii indiferent de stil ( blues, jazz, country, rock and roll, soul,hard rock, pop, etc.)

  Ce este defapt o chitara electrica ?

  Este o chitara care, cu ajutorul unei doze electro-magnetice, transforma vibratia corzilor in semnal sonor. Receptorul sau doza, utilizeaza in general, inductia electro-magnetica pentru a crea un semnal, care fiind relativ slab, este alimentat printr-un amplificator de chitara inainte de a fi trimis la un difuzor, ceea ce il transforma in sunet.

  Tipuri populare de chitare electrice dupa forma corpului si constructia lor

  • Chitare T sau Telecaster ( corp solid, cu o singura decupare pentru acces la tastele superioare, de obicei cu doze single coil ) populara in muzica country, blues si rock. Chitaristi celebri care au adoptat acest model de chitara: Keith Richards, Bruce Springsteen, Prince, George Harrison, Muddy Waters, Albert Collins,Bill Frisell.  Vezi link-ul: /335-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-modele-telecaster

  • Chitare S sau Stratocaster ( corp solid, doua decupari, de obicei cu trei doze single coil ) intalnita in mai toate stilurile muzicale si asta datorita versatilitatii ei ( sunet clar, precis si  transparent ) Chitaristi celebri: Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour, Jeff Beck, Mark Knopfler, Yngwie Malmsteen, Eric Johnson, John Mayer.  Vezi link-ul:  /28-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-st-models

  • Chitare LP sau Les Paul ( corp solid, o singura decupare pentru acces la tastele superioare, de obicei cu doua doze humbucker ) populara in muzica rock, blues, jazz dar si in stiluri mai agresive precum hard rock si heavy metal. Chitaristi celebri: desigur Les Paul, Gary Moore, Slash, Jimmy Page, James Hetfield, Mark Knopfler, Eric Clapton, Joe Bonamassa.  Vezi link-ul:  /26-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-lp-models

  • Chitare heavy ( corp solid cu design indraznet care poate varia de la un producator la altul, doze humbucker clasice sau active ) dedicate de obicei stilurilor agresive de muzica dar intalnite si in blues, rock. Chitaristi celebri: Albert King, Jimi Hendrix, James Hetfield, KK Downing, Dave Grohl.  Vezi link-ul:  /332-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-heavy

  • Chitare bariton ( corp solid, design variat, scala mare de la 690 la 770 mm ) cu sunet  rotund si grav. Chitaristi celebri: Duane Eddy, John Petrucci, Robert Smith,Jeff Loomis, Dave Amato.  

  • Chitare semi-acustice ( constructie deosebita, cu un bloc solid de lemn si camere de rezonanta laterale, de obicei cu doze humbucker ) au un sunet cald, transparent si extrem de versatil. De aceea pot fi intalnite in foarte multe stiluri muzicale cum ar fi : blues, jazz, rock si pop. Chitaristi celebri care au adoptat acest model de chitara: BB King, John Lennon, Eric Clapton, Chuck Berry, Larry Carlton, Dave Grohl.  Vezi link-ul: /334-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-semiacustice

  • Chitare jazz sau archtop ( este o chitara cu corpul in intregime gol cu top arcuit dotata de obicei cu doze humbucker ) au un sunet cald si rotund si sunt mai degraba folosite in muzica de jazz. Chitaristi celebri: Charlie Christian, Chet Atkins, Wes Montgomery.  Vezi link-ul:  /337-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-chitare-jazz

  • Chitare alternative design ( corp solid, cu un design care variaza de la un producator la altul, dotate cu doze humbucker sau single coil ) au sunet versatil de aceea pot fi intalnite in foarte multe stiluri muzicale. Chitaristi celebri: Kurt Cobain, Jack White, Elvis Costello.  Vezi link-ul:  /27-chitare-chitari-electrice-chitara-electrica-alternative-design

  • Chitare cu 7 sau 8 corzi ( corp solid, design care variaza in functie de producator, cu doze humbucker sau single coil, cu 7 sau 8 corzi ) sunt chitare care permit o gama mai larga de tonuri sau reglaje  non-standard. Ele sunt ideale pentru stilurile agresive de muzica desi, pot fi intalnite si in muzica jazz unde chitaristul are nevoie de un spectru mai larg de sunete. Chitaristi celebri : Egberto Gismonti, Charlie Hunter, Tosin Abasi, Rusty Cooley, Steve Vai. Vezi link-ul:  /336-chitare-cu-7-corzi  -  /823-chitare-cu-8-corzi

  La toate aceste tipuri si modele, trebuie sa adaugam si seturile de chitare electrice. Ele sunt destinate in primul rand incepatorilor si au in componenta lor: chitara, amplificator si restul de accesorii necesare ( cablu, pene, husa si acordor ) Nu va ramane decat dorinta de a deveni un star al rock-ului !   Vezi link-ul:  /100-seturi-chitare-electrice

  Tipuri de doze:

  Un factor important in alegerea unei chitare electrice il reprezinta tipul de doza sau receptor cu care aceasta vine in dotare.Doza reprezinta, pentru chitara electrica, “vocea” acesteia.

  Doze single-coil : formate dintr-un singur miez magnetic ( ceea ce le face sa fie putin mai zgomotoase in preajma aparatelor electrice ) au un sunet cristalin si transparent cu sustain mediu.

  Doze humbucker: formate din doua doze single coil legate in serie, una lângă alta ( cu scopul de a indeparta zgomotul la care sunt predispuse dozele single ) au un sunet rotund, puternic si un sustain mare.

  Tipurile de calus ( bridge ) reprezinta un alt factor important in achizitionarea unei chitare electrice.

  Calusul fix ( non-tremolo ) : este foarte bine fixat de corpul chitarei, asigura stabilitate acordajului si sustain.Este ideal pentru incepatori fiind usor de intretinut si setat.

  Sistem tremolo sau vibrato : cu acest tip de calus se poate modifica sunetul chitarei largindu-i spectrul sonor. Daca nu este bine setat, poate cauza probleme de intonatie si de acordaj. Acest tip de calus este dedicat mai degraba chitaristilor experimentati.  

  Accesorii neaparat necesare pentru chitara electrica:

  Amplificatorul este absolut necesar daca doriti sa fiti auziti atunci cand cantati la o chitara electrica. El este format din partea de amplificare si partea de redare (difuzor). Puterea lui poate varia. Daca doriti sa studiati acasa atunci va trebuie un combo mic de 5, 10, 15 Watti. Pentru reprezentatii live trebuie sa achizitionati amplificatoare de putere mai mare 30, 50, 60 watti.  Vezi link-ul:  /48-amplificatoare-chitare-electrice

  Cablul face conexiunea dintre chitara si amplificator. Este bine sa investiti intr-un cablu mai scump, astfel nu o sa aveti probleme si va veti bucura un timp mai indelungat de un sunet clar si  curat.  Vezi link-ul:  /65-cabluri-cablu-instrument-instrumente

  O husa ( soft bag ) sau o cutie rigida ( case )  va protejeaza investitia si va ajuta sa transportati instrumentul in conditii de siguranta.  Vezi link-ul:  /315-huse-chitara-electrica

  La aceste accesorii mai sus amintite puteti adauga si : curea ( strap ), pene, acordor ( tuner )  si un set de corzi de rezerva.

 • Cum sa alegi ukulele Cum sa alegi ukulele

  Ukulele este un instrument muzical inventat in secolul XIX-lea in Hawaii.

  Este o adaptare a cavaquinho-ului, răspândit de imigranții portughezi in insulele Hawaii, Tahiti și insula Paștelui.

  Ukulelele au de obicei doar patru corzi acordate in cvarta și o lungime totala, in funcție de tip, intre 53 și 76 de cm.

  Tipuri de ukulele:

  Ukulele sopran sau standard ( scala 33cm / 13” ) acordaj:  g,C,E,A sau a,D,F#, B - este ideal pentru persoanele cu degete subțiri si copii. Ukulelele sopran oferă un sunet tipic de ukulele, înalt și subțire.

  Ukulele concert ( scala 38 cm / 15” ) acordaj: g,C,E,A  - este dedicat tuturor muzicienilor indiferent de vârstă. Ukulelele concert oferă un sunet puternic și plin.

  Ukulele tenor ( scala 43 cm / 17” ) acordaj: g,C,E,A sau d,G,B,E - este ideal pentru persoanele cu degete groase. Ukulelele tenor oferă un sunet larg, puternic și precis.

  Ukulele bariton ( scala 48 cm / 19” ) acordaj: d,G,B,E - este ideal chitaristilor care vor sa faca o tranzitie rapida de la instrumentul lor la ukulele. Ukulelele bariton ofera un sunet adanc si profund.

  La achiziționarea ukulelelor, aveți posibilitatea sa alegeți intre ukulele acustice si ukulele electro-acustice. Avantajul celor electro-acustice, este ca aveți posibilitatea sa conectați instrumentul la un amplificator sau la un mixer pentru reprezentații live.

  In general corpurile ukulelelor de calitate superioara ( mai scumpe ) sunt realizate din lemn masiv in timp ce modelele mai accesibile sunt fabricate din lemn laminat dar se pot intâlni și ukulele ( cu preț mediu ) cu spate și laterale din laminat și topul ( care este partea cea mai rezonanta a instrumentului ) fabricat din lemn masiv.

  Desi nu sunt la fel de rezonante ca ukulele din lemn masiv, cele fabricate din laminat sunt mai rezistente si mai putin predispuse la fisurare, fenomen care poate aparea la schimbarea brusca de mediu. Ukulelele din lemn masiv tind sa “ imbatranesca “ cu varsta si sa capete un sunet mult mai cald si o rezonanta si mai puternica  spre deosebire de cele din laminat care vor suna la fel in toata existenta lor.

  Cele mai folosite esențe de lemn la construirea ukulelelor sunt:

  Koa - cea mai populara esenta de lemn folosita la construirea ukulelelor ofera instrumentului un ton echilibrat si dulce.

  Mahon - este mai greu de generalizat un ton specific, din cauza originii diverse dar in genaral confera instrumentului un ton mai intunecat si cald.

  Molid - foarte popular in ultimii ani, ofera instrumentului un ton puternic si echilibrat.

  Cedru - este o esența de lemn moale si destul de fragila dar ofera ukulelelor un sunet rotund si echilibrat, de aceea este mai degraba intalnit la modele de ukulele tenor si bariton.

  Artarul - este un lemn cu densitate mare, ce confera instrumentului un sunet puternic si precis.

  De asemenea veti putea intalni si ukulele fabricate din alte esente de lemn  inclusiv: nato, fag, cires, bubinga, mango, sapele, wenge, pao ferro si chiar din plastic.

  Acordajul ukulelelor:

  Acordajul standard pentru ukulelele sopran, concert si tenor este : g, C, E, A ( de sus in jos ) dar se mai pot intalnii si alte acordaje cum ar fi : a,D,F#,B  ( care “ indulceste” cumva tonul instrumentului ) si acordajul canadian : a, D, F#, B

  Ukulelele bariton se acordeaza intotdeauna: d, G, B, E.

  Retineti faptul ca, din cauza materialului din care sunt fabricate corzile ukulelelor ( nylon ) ele necesita un acordaj mai indelungat la inceput ( pana coarda ajunge, la un maxim de intindere ) .

  Accesorii pentru ukulele:

  Trebuie sa luati in considerare atunci cand doriti achizitionarea unui instrument ukulele si urmatoarele accesorii neaparat necesare:

  O husa cu care sa transportati instrumentul si care sa va protejeze investitia.

  Un acordor ( tuner ) care sa va usureze procesul de acordare a instrumentului.

  Un set de corzi de rezerva  ( avand in vedere faptul ca durata de “ viata “ a corzilor este mica - maxim 3 luni -  dupa care isi pierd din ton si sunt din ce in ce mai greu de acordat ).

  Pene care pot fi din materiale diferite : nylon, celuloid sau chiar din pasla.

  Vezi aici toate modelele de ukulele la preturi avantajoase.

Nu sunt produse in aceasta categorie

a fost adaugat in liste de dorinte

Continua cumparaturile Lista de dorinte